Nå har det blitt mye enklere å etterisolere loftet

CBI / Boligkanalen • apr. 23, 2023

Med løs isolasjon i pose får du fordelene med innblåst isolasjon uten å bestille blåsebil.

De som har etterisolert et kaldt loft vet at det kan være ganske mye jobb. Slike rom består ofte av mange kriker og kroker i forbindelse med bjelker, rør, kabler og liknende, og dermed må du bruke mye tid på å skjære og tilpasse isolasjon for å få et tett og godt sluttresultat.

I eldre hus der bjelkelaget ikke er bygget på moderne standardmål får du ekstra mye arbeid ettersom mattene eller rullene ikke fyller ut hele mellomrommet mellom bjelkene.



Løs isolasjon i sekk løser utfordringene

Disse utfordringene kan løses ved å bruke løs isolasjon. CBI Norge, som er leverandør av innblåst celluloseisolasjon, har nå lansert Isolet celluloseisolasjon i sekk. Det er i prinsippet akkurat det samme som CBI normalt blåser inn ved hjelp av blåsebil, men med de nye sekkene kan du gjøre det selv og få det samme resultatet som ved innblåsing. Det vil blant annet si at:


  • jobben som regel tar kortere tid enn om du skal isolere med matter eller ruller
  • alle hulrom og områder som er vanskelig å fylle med tradisjonelle matter, fylles godt
  • varierende eller avvikende senteravstand spiller ingen rolle
  • det ikke blir kapp eller svinn

Selve jobben er såre enkel. Ta hull på sekken, tøm isolasjonen ut og fordel den med hendene, en rake eller liknende. Slik fortsetter du helt til du har oppnådd ønsket tykkelse på isolasjonslaget. Det tar kun ca. ett minutt for å isolere 1 m² med 100 mm, så dersom du har gjort alt klart og kun kan tømme ut og fordele får du gjort svært mye arbeid på kort tid. Isolet celluloseisolasjon klør ikke og er derfor mer behagelig å jobbe med andre typer isolasjon.

For å beregne mengde kan du ta utgangpunkt i at én sekk Isolet dekker:

  • 2,8 m2 ved 10 centimeters tykkelse
  • 1,4 m2 ved 20 centimeters tykkelse
  • 0,9 m2 ved 30 centimeters tykkelse

Dersom du bestiller for mye, er det mulig å returnere uåpnede sekker til CBI.


Til hvilke prosjekter egner Isolet seg?

Isolet er spesielt godt egnet til mindre arealer på kalde loft. Ved etterisolering av større arealer, typisk over 50 m2, kan innblåsing være et bedre valg. Kontakt oss for å bli satt i kontakt med en av våre sertifiserte isolatører.

Det er ikke dermed sagt at Isolet ikke egner seg for isolering av større arealer enn 50 m2. Mange vil rett og slett gjøre jobben selv, og det er det altså ingenting i veien for. Det kan også hende at arbeidet skal foregå på steder der en isolatør med en stor blåsebil ikke kommer så lett til. Det vil typisk være tilfellet på en del hytter.



Husk på dette når du etterisolerer et kaldt loft

Når du etterisolerer bjelkelaget på et kaldt loft, vil temperaturen på loftet synke. Dermed er risiko for kondens- og fuktskader større. For å unngå dette er det viktig at loftet er godt luftet. Det bør helst være gjennomgående lufting, som kan oppnås ved å montere ventiler i begge gavlveggene. Det er også ofte laget lufting i raft/gesims (overgangen mellom vegg og tak). Det er viktig at du ikke dytter isolasjonen helt oppunder undertaket. For å ivareta luftingen kan du montere en såkalt raftepapp som etablerer en luftspalte mellom takstolene.

Du kan i utgangspunktet legge Isolet over gammel isolasjon. Vi vil likevel anbefale å fjerne gammel mineralull. Ved å bytte den ut med ny isolasjon får du både bedre varmeisolering og du reduserer risikoen for at skadedyr etablerer seg i den gamle mineralullen. Skadedyr trives generelt sett ikke i celluloseisolasjon som Isolet.


Viktige fakta om celluloseisolasjon

Celluloseisolasjon omfatter flere typer isolasjon laget av avispapir eller fiber av trevirke. Isocell og Isolet fra CBI er laget av resirkulert avispapir, som blir malt opp og tilsatt mineralske salter for å gjøre isolasjonen brannhemmende, aldringsbestandig og motstandsdyktig overfor sopp, mugg, råte og skadedyr. Når det gjelder egenskaper som isoleringsevne, brannmotstand, varmelagringskapasitet, miljø og monteringstid er celluloseisolasjon et fullverdig alternativ til andre isolasjonsprodukter på markedet.

Celluloseisolasjon inneholder dessuten organiske fibre som kan ta opp og gi fra seg fuktighet, og egner seg derfor godt i pustende konstruksjoner der det ikke brukes dampsperre av plast. Disse egenskapene gjør at celluloseisolasjon ofte blir brukt i samråd med riksantikvaren når vernede- og verneverdige bygninger skal rehabiliteres. 

Ta kontakt med Norsk Vindsperre i dag for å handle eller få mer informasjon om Isolet.


Av CBI Norge 23 Apr, 2023
Å tilleggsisolere bygg er en rask, enkel og rimelig måte å spare strøm på. Isolasjon laget av resirkulerbart avispapir er i tillegg bærekraftig og kostnadseffektiv.
Av CBI / Flexit 23 Apr, 2023
Har du hørt om husene på Brådalsfjellet?
Av CBI Norge 23 Apr, 2023
Start på loftet hvis du vil spare strøm og penger
15 Sep, 2022
Bli bedre kjent med Isocell
Av Anders B. Lien 15 Sep, 2022
Bli bedre kjent med våre produkter. Solo
Av Anders B. Lien 15 Sep, 2022
This is a subtitle for your new post
Share by: